Pinterest
Blogger
Flickr
Youtube

Általános jellemzők

kandalló Az általunk gyártott termékek előnyei:

Magyar fejlesztésű és gyártású termék.

Vízteres vs. hagyományos kandallók

Az alábbiakban segítünk eldönteni a kérdést: vízteres kandallót, vagy hagyományos légfűtő kandallót válasszon otthonába. Lássuk tehát, milyen szempontokat kell mérlegelni!

Egy hagyományos, nyitott tűzterű légfűtő kandalló luxuscikknek számít, hiszen a tüzelőanyagot rendkívül rosszul hasznosítja. A zárt kandalló tűzterek ilyen szempontból sokkal gazdaságosabbak. Rájuk is jellemző azonban, hogy csupán egy helyiség fűthető velük megfelelően. A meleg levegő elvezethető ugyan légcsatornákkal a szomszédos helységekbe, de ezek fűtését még így is körülményes megoldani megfelelő hatékonysággal; a nehézkes szabályozhatóságról nem is beszélve. Ennek elsődleges oka az, hogy a levegő, mint hőhordozó közeg sokkal kevésbé hatékony, mint a víz a központi fűtéses rendszerekben. Emiatt nagy keresztmetszetű légcsatornák kiépítése szükséges, így azokat a legtöbb esetben nehéz esztétikusan elhelyezni. Ezen kívül vezetik a zajokat, és a port is szállítják; így szennyeződések rakódhatnak le bennük. A légfűtő kandalló által leadott hőmennyiség sem tekinthető konstansnak, ugyanis a tűz meggyújtása után rövidesen nagy mennyiségű hőenergiát termel, míg annak kialvása után gyorsan kihűl. Léteznek ugyan elnyújtott égést produkáló készülékek, azonban ebben az üzemmódban komoly hatásfok-romlással kell számolni. Végső soron egy nehézkesen reagáló és szabályozható rugalmatlan fűtést kapunk, ami a kandallótól távolabb eső épületrészek fűtését nem tudja megfelelően megoldani.

Természetesen mégis van létjogosultsága a korszerű, zárt égésterű légfűtő kandallóknak. Ha egy kisméretű lakás vagy hétvégi ház fűtését szeretnénk vele megoldani ez egy költséghatékony, gazdaságos alternatíva. Abban az esetben is ez a jó választás, ha a fűtési szezon alatt csak néhányszor, alkalomszerűen szeretnénk begyújtani, elsősorban a hangulat kedvéért.

Egy korszerű vízteres kandalló légfűtő rokonával szemben a központi fűtés rendszerére kötve az egész ház gazdaságos fűtésére használható; sőt, a meleg víz előállítását is megoldja! Egy komplex, környezetbarát, jól szabályozható és automatizálható rendszert építhetünk ki, és dekoratív megjelenésével a lakás díszévé válhat.

A vízteres kandalló ugyan helyigényesebb, és beépítése nagyobb procedúrát igényel, illetve költségesebb is hagyományos társaihoz viszonyítva; hosszútávon mégis megtérül a beléfektetett pénz és energia. Ezek a rendszerek hatékonyabban és gazdaságosabban működtethetőek, mivel a fűtési rendszerben keringő víz sokkal jobb hőhordozó a levegőnél. A korszerű vízteres kandalló hő-hasznosítása is jobb, mint a légfűtő betéteké. Ráadásul puffertartály alkalmazásával a megtermelt energia eltárolható, és tetszőleges időpontban felhasználható. A vízteres kandalló üzeme így egyenletessé válik; ezért az optimális hatásfok-tartományban üzemeltethető. Ez további tüzelő megtakarítást eredményez. A lakás hőmérséklete térben és időben egyenletes lesz. Ezzel az egyes épületrészek túlfűtése és így fokozottabb hő-vesztesége elkerülhető

Ha nem csak dekoratív és hangulatos kandallóval ékesítené otthonát; hanem hatékony és energiatakarékos, jól szabályozható fűtési rendszert is szeretne rendszeres, tartós használatra, válassza a vízteres kandalló beépítését!

További oldalak: www.pur-bau.hu | www.viz-gaz-futes-szerelo.com